Van tokens tot drones: de toekomst is aan de smart city

Posted by 13 januari 2017

Mobiliteit, energie, veiligheid, stadsontwikkeling, … het lijstje van uitdagingen voor steden en gemeenten blijft maar toenemen. Langs de zijlijn toekijken is alvast geen optie. Om een antwoord te kunnen bieden op de toenemende bevolking, werkdruk en klimaatproblemen is innovatie hét sleutelwoord. Steden die zich duurzaam willen ontwikkelen zullen zich op korte termijn moeten transformeren tot ‘smart cities’. Ontdek alvast aan welke criteria een smart city moet voldoen.

 

Hoe werkt een smart city?

Wat is het verschil tussen ‘gewone’ steden en gemeenten enerzijds en smart cities anderzijds? Dat zit ‘m vooral in de toekomstvisie. Een smart city denkt in de eerste plaats op de lange termijn en neemt vooral beslissingen die een positief effect hebben op de duurzaamheid van de stad of gemeente. En dan kom je al gauw uit bij slimme mobiliteit, maximale energiebesparing, duurzame stadsontwikkeling, digitale communicatie … Thema’s die in een smart city stuk voor stuk prioritair behandeld worden.

 

Werken aan leefbaarheid

Het uitgangspunt: een leefbare stad creëren die de burger centraal stelt en de inwoners met elkaar verbindt. Technologie speelt daarbij een essentiële rol. Vandaag heeft zowat iedereen een smartphone, en dat schept heel wat mogelijkheden. Denk maar aan een app om signalisatieproblemen te melden of een bijsturing van het verkeersbeleid aan de hand van data (wifiverbindingen, smartphones) en sensoren die de verschillende verkeersstromen in kaart brengen.

 

Privé- en openbare initiatieven

Stadsinnovatie komt niet alleen van hogerhand, maar ook van de burger zelf. Zo zijn er tal van privé-initiatieven die bijdragen tot een leefbare stad. Denk maar aan thuisbezorgingsplatform Deliveroo, dat de fiets inzet als vervoersmiddel, of de plannen van Amazon om hun leveringen met een drone te bezorgen. 

Urbi+ is een ander mooi voorbeeld van een smart-city-tool. Het maakt niet alleen de gemeenschapswacht een stuk efficiënter, maar ook de groen- en politiediensten.

 

Urbi+: mobiel kantoor

Dankzij Urbi+ beschikt je openbare dienst over een mobiel kantoor. Toezichten, planningen, meldingen en nog veel meer gebeuren in een handige app. Weg met de papieren rompslomp. Met Urbi+ brengen gemeenschapswachten, groen- en politiediensten minder tijd door op kantoor en meer tijd op straat.

Deel dit artikel

Tags

city, e-government, smart, smart-city-tool, urbi+
  • E-government

Subscribe and receive monthly Tobania insights

Don't miss out our next blog post.