Laat medewerkers mee partciperen in HR-processen

Worden de roosters nog op het prikbord gehangen? Sturen medewerkers briefjes of mails met verlofaanvragen? Dat gaat je niet helpen in de war for talent. Met de employee centric tools van Tobania kan je wél goede punten scoren.

Worden de roosters nog op het prikbord gehangen? Sturen medewerkers briefjes of mails met verlofaanvragen? Dat gaat je niet helpen in de war for talent. Met de employee centric tools van Tobania kan je wél goede punten scoren.

Twintig jaar geleden vonden medewerkers het heel gewoon dat de HR-afdeling verantwoordelijk was voor de payroll, de planning en de opleidingen. Tien jaar geleden schoven diverse taken, vooral de inroostering, door naar de afdelingshoofden. Zij hadden daarvoor vaak hun eigen methodes, al dan niet tot frustratie van hun mensen. Vandaag is het de medewerker die steeds meer aan zet komt, vertellen Karl Hendrickx en Wim Bosmans van Tobania Employee Product Solutions (EPS).

"De medewerkers ondergaan niet langer, maar participeren in dat proces, of dat nu over planning of opleidingen gaat. Daar speelt de war for talent in mee die werknemers veeleisender en mondiger maakt, maar ook de jongere generaties die op de werkvloer komen. Zij willen zelf meer impact hebben op wat ze doen. Dat betekent dat alles steeds meer employee centric wordt." Daar komt de wet Werkbaar en Wendbaar Werk bij die heel wat meer flexibiliteit in organisaties mogelijk maakt. Om al die complexiteit nog handmatig bij te houden, is bijna onmogelijk.

Hoe complexer, hoe beter, klinkt het bij Belux-marktleider Tobania EPS. Voor planning, tijdsregistratie en people management staat hun geïntegreerde oplossing immers als een huis. "We zijn veertien jaar geleden begonnen met het automatiseren van planning en we hebben verder gebouwd op basis van de noden in de markt. We hebben veel geluisterd naar de klanten. Die feedback hebben we verwerkt in onze producten. Alle componenten zijn op elkaar afgestemd, het zijn geen losse pakketten die je bij elkaar moet brengen. Van hiring tot retiring - of firing - heb je één oplossing van één leverancier."

Alle producten zijn bovendien voorzien van een sterk uitgebouwde employee selfservice. Medewerkers kunnen toegang krijgen tot de applicaties vanaf tablet, smartphone... op elk moment van de dag. Ze zijn er ook vlot mee weg, verzekeren Karl Hendrickx en Wim Bosmans. "Als je bij Zalando schoenen kan bestellen, dan kan je ook onze applicatie gebruiken voor zelfroostering of het regelen van een training. Het staat ook wel goed om op het terras je smartphone boven te halen om te zien of je beschikbaar bent voor een uitstap. Als je als werkgever nu niet met deze evolutie meegaat, dan word je echt minder aantrekkelijk, vooral voor de jongere generaties."